یک شرکت دانش‌بنیان از روش‌های الکتروشیمیایی برای استحصال فلزات سنگین از پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی استفاده می‌کند و قادر است فلزات با ارزش مثل طلا را نیز استخراج کند.

اشکان نامدار، مدیر واحد تحقیق و توسعه شرکت دانش‌بنیان “پارس چرخش آسیا” در گفت‌و‌گو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم اظهار کرد:‌ کار شرکت ما #بازیافت #پسماندهای_الکتریکی_و_الکترونیکی (E-waste) با هدف جلوگیری از انتشار پسماندهای الکترونیکی انجام می‌شود که حاوی فلزات سنگین هستند.

نامدار تصریح کرد: این فلزات سنگین شامل #کادمیوم، #کبالت، #جیوه، #سرب و … است. قصد ما این است که با روش دوستدار #محیط_زیست این پسماندها را بازیافت کنیم. روش مورد استفاده در این بازیافت، “هیدرومتالورژی” است که در کنار آن از روش‌های تکمیلی الکتروشیمیایی برای استحصال فلزات سنگین از آن استفاده کنیم. گاهاً قادر خواهیم بود فلزات باارزش مثل #طلا را نیز از آن استحصال کنیم که برای ما ارزش اقتصادی زیادی دارد.

این فعال دانش‌بنیان تصریح کرد:‌ در گذشته “دلالی” باعث می‌شد که بسیاری از این پسماندها به خارج از کشور منتقل شود چراکه توان بازیافت این پسماندها در کشور نبود؛ امروز آمار دقیقی از اینکه از چه مقدار پسماند طلا تولید می‌شود نداریم چرا که پسماندها با یکدیگر متفاوت هستند.

وی گفت: در این حوزه نیازمند حمایت‌های ویژه هستیم. وجود این زنجیره ذی‌نفعانی که بعضاً قانونی نیستند و غیرقانونی باعث خروج این پسماند و تصاحب آنها می‌شوند، معضلی است که امروز با آن روبه‌رو هستیم. سازمان محیط‌ زیست، سازمان صنعت و معدن و شهرداری از جمله ارگان‌ها و دستگاه‌هایی هستند که ما نیازمند حمایت از طرف آنها هستیم.

نامدار خاطرنشان کرد:‌ ظرفیت ما 2 هزار تن در سال است یعنی 2 هزار تن #پسماند-الکتریکی-و-الکترونیکی در سال را ما می‌توانیم بازیافت کنیم. آمار خیلی دقیقی از پسماند در کشور وجود ندارد. تنها آمار دقیقی که وجود دارد مربوط به سال 1388 در تهران است که 54 تن پسماند جمع‌آوری داشتیم و از اطلاعاتی که از سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران داشتیم متوجه شدیم که فقط 7 درصد پسماندهای موجود را جمع‌آوری کرده‌ایم.

به گزارش تسنیم؛ پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی انواعی از پسماندهای ویژه هستند که حاوی #فلزات_سنگین و سمی از قبیل #جیوه، #سرب، #آرسنیک، #کادمیوم و انواع پلاستیک‌ها است. فلزات سنگین مخاطرات بهداشتی مختلفی را به همراه دارند که بعضی از آنها عبارتند از:

  • ورود از طریق آب و زنجیره غذایی به بدن انسان و حیوانات که امکان تراکم و تجمع این فلزات دربدن انسان در درازمدت وجود دارد.
  • ایجاد حساسیت زیاد برخی از فلزات سنگین در کودکان
  • بعضی از فلزات سنگین برای ارگانیسم‌ها نقش سرطان‌زایی و نقص نوزادی دارند.
  • موجب سمیت گیاهان از طریق آلودگی خاک می‌شوند.
  • موجب پیدایش تومور و کاهش طول عمر می‌شوند.
  • از طریق تنفسی می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌های مختلف شوند.

بازیافت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی با روش‌های استاندارد علاوه بر کاهش مخاطرات استاندارد و علاوه بر کاهش مخاطرات زیست محیطی این نوع پسماندها و جلوگیری از آلودگی انسانی، مزایای اقتصادی قابل توجهی برای صنایع کشور خواهد داشت.

محصولات حاصل از #بازیافت_پسماند_الکترونیکی_و_الکترونیکی شامل انواع فلزات و ترکیبات فلزی مورد نیاز صنایع از قبیل مس، قلع، سرب، روی، آهن و آلومینیم و ترکیبات آن که در صنایع تولید کابل، آبکاری، فولاد و ذوب آهن، تولید باطری،‌ تولید شیشه،‌ تولید پروفیل آلومینیم، کشاورزی، دامداری و غیره به عنوان مواد اولیه مورد استفاده قرار می‌گیرد. انواع پلاستیک نیز پس از فرآوری مورد استفاده در کارخانجات تزریق پلاستیک و …. قرار می‌گیرد.

با توجه به موارد یاد شده همکاری شهروندان با شهرداری‌ها در ارتباط با تفکیک و تحویل این نوع پسماندها علاوه بر مزایای فراوان زیست محیطی، کمک بزرگی به تأمین مواد اولیه صنایع از یک سو و حفظ معادن و منابع طبیعی خدادادی کشور برای نسل‌های آینده خواهد شد.

بازیافت پسماند الکتریکی و الکترونیک به معنای استخراج فلزات و مواد از #معادن_شهری کاهش مصرف انرژی و استخراج از منابع و معادن طبیعی و حفظ محیط زیست طبیعی و انسانی کشور است.

گفت‌وگو از: محمد اصولی

https://tn.ai/2807496